Pleidooi voor het klassieke verhuurappartement als stabiel beleggingsproduct

Pleidooi voor het klassieke verhuurappartement als stabiel beleggingsproduct

Nu we misschien binnenkort moeten betalen om ons geld op een spaarboekje te mogen laten staan en de beurzen ook wat weg hebben van een rollercoaster is investeren in bakstenen voor velen (terug) een logisch gevolg.

Vooreerst weten we allemaal dat er 3 prioriteiten bij de aankoop van een vastgoed: ligging, ligging en ligging. Dit is een basisregel voor alle types vastgoed.

De laatste jaren zijn er heel wat vastgoedproducten als alternatief voor het klassieke verhuurappartement gelanceerd: serviceflats, assistentiewoningen, studentenkamers, hotelsuites…

In heel wat gevallen worden deze in co-financiering met ontwikkelaars door vermogensbeheerders verkocht (Optima, Bfo, …) aan hun (vaste) klanten. Op die manier genereert men ook  nieuwe inkomsten, los van de klassieke financiële producten.

De lage absolute verkoopwaarde van deze producten in vergelijking met een klassiek appartement zorgt ervoor dat vele investeerders hier op intekenen. Bij de hoge  kostprijs per m² (bij een kamer ca het dubbele van een klassiek nieuwbouwappartement) wordt meestal niet stil gestaan. Een aantrekkelijke huurgarantie (zelfs boven de 4% gedurende de opstartperiode) versterkt het idee dat men met een zuiver beleggingsproduct te maken heeft waar de verkoopprijs per m² minder belangrijk is.

Door deze evolutie is het klassieke nieuwbouwappartement (ten onrechte wat mij betreft) wat in onmin geraakt als investeringsproduct.

Wat heeft het klassieke appartement als troeven in vergelijking met deze alternatieven?

Vooreerst weten we allemaal dat er 3 prioriteiten bij de aankoop van een vastgoed: ligging, ligging en ligging. Dit is een basisregel voor alle types vastgoed.

Uitgaand van een goede ligging,  wat biedt een klassiek appartement 1-3 slpk. dan meer als investeringsproduct dan de hierboven vermelde alternatieve producten?

  • Het verhuurpotentieel stijgt nog: (jong) werkende mensen huren langer dan vroeger en deze trend zet zich door. Het appartement is hun voorkeurswoning.
  • Langere huurperiode: met een klassiek huurcontract heb je meer kans op huurders die langer dan 3 jaar blijven wat de kosten van verhuur ook minimaliseert.
  • Solvabiliteit: mits goede afspraken rond de "1/3 regel" (enkel verhuren als huur lager of gelijk is aan 1/3 van het totale loon) merken we dat (jong) werkenden hun huur correct betalen.
  • Opbrengst is niet zo veel lager rendementsgewijs: als je alle kosten meetelt zal je met een klassiek appartement 1-2 slaapkamers in vergelijking met een kamer of serviceflat qua huurrendement in de meeste gevallen niet meer dan 0,5% lager zitten.
  • Meer leefruimte voor je geld: bij een klassiek appartement kost de oppervlakte tot soms de helft van bvb. een studentenkamer of serviceflat.
  • Minder slijtage: kleinere entiteiten zoals kamers en studio’s hebben een groter verloop en zijn gericht op een publiek dat van nature al wat minder zorgzaam is.
  • Minder algemene onkosten: studentenresidenties, seniorenresidenties… hebben meer gemeenschappelijke delen en zorgen vaak voor hogere algemene onkosten.
  • Ook bruikbaar naar volgende levenscyclus: soms is het interessanter om een appartement te kopen voor studerende kinderen zodat ze na afstuderen een woonst hebben van waaruit ze hun eerste werkervaring kunnen opdoen (bvb. blijven plakken in Leuven en werken in Brussel).
  • Meer zorg voor het gebouw: klassieke verhuurappartementen zitten in residenties waar ook veel mensen gekocht hebben om te wonen. Dit komt ten goede aan de zorg voor het gebouw en de facto ook de verhuurbaarheid en mogelijke meerwaarde bij verkoop.

Zonder afbreuk te doen aan andere vastgoedtypes kan het klassieke verhuurappartement heel wat troeven voorleggen en mag het beschouwd worden als een vrij rationeel en behoudsgezind beleggingsproduct. Door de lage intrestvoeten is het vandaag tevens een aantrekkelijk alternatief voor het spaarboekje met haalbare netto huurrendementen van 2 - 3,25 %.

Investeren in vastgoed is geen zwart/wit verhaal. Maar de persoonlijke context en behoeften goed onderkennen zijn minstens even belangrijk dan de instant verleiding van een aantrekkelijke publiciteit.

Wil je beleggen in vastgoed? Neem dan zeker ook het klassieke appartement met 1 of 2 slaapkamers in je marktverkenning mee.

Koen Hoste

Zaakvoerder Living Stone vastgoed & adviseBlijf op de hoogte Waardebepaling
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan