Maak van je vraagprijs geen prijsvraag

Maak van je vraagprijs geen prijsvraag

Een reportage in Telefacts over het ruime verschil in verkoopwaarde (tot 30% voor een zelfde woning!!) dat drie “professionals” aan een huis gaven veroorzaakte nogal wat ophef.

Om de verkoopwaarde van een woning correct in te schatten is er nood aan voldoende vastgoedkennis en een zekere feeling.

Maak van uw vraagprijs geen prijsvraag

Een reportage in Telefacts over het ruime verschil in verkoopwaarde (tot 30% voor een zelfde woning!!) dat drie “professionals” aan een huis gaven veroorzaakte nogal wat ophef.

Als zaakvoerder van Living Stone weet ik dat een woning schatten geen exacte wetenschap is, maar dat kennis van zaken een heel belangrijke rol speelt in het juist waarderen van een eigendom staat buiten kijf. Vorig jaar verkocht Living Stone meer dan 200 woningen en de gemiddelde verkoopsprijs hiervan was 92% van de startvraag-prijs. Rekening houdend met een onderhandelingsmarge, is dit zeker een resultaat dat wijst op marktkennis én betrouwbaarheid van onze vastgoedadviseurs.

Dat Ivo Michiels van Testaankoop mensen adviseert om zelf eens op immosites te gaan kijken of ook eens naar een openbare verkoop te gaan is op zich goed bedoeld, maar enerzijds zitten op die immosites ook de huizen die te hoog geschat zijn en anderzijds is een openbare verkoop soms ook een plaats waar opbieden tegen elkaar een spel blijkt te zijn waar men alle rationaliteit verliest. Of omgekeerd, zijn er soms te weinig geïnteresseerden komen opdagen, waardoor de geboden prijs lager is dan de effectieve marktwaarde.

Om de verkoopwaarde van een woning correct in te schatten is er nood aan voldoende vastgoedkennis en een zekere feeling. Hieronder vindt u een beknopte samenvatting van elementen die de zekerheid op een marktconforme waardebepaling versterken.

  • een kennis over de constructiewaarde van de woning
  • een goed inzicht in het potentieel van een woning (wat men er kan van maken)
  • een degelijke inschatting van een eventuele renovatiekost
  • een goed idee over de waarde van het bouwperceel (met of zonder woning)
  • een bewezen kennis van de vastgoedregio waar men actief is
  • een jarenlang opgebouwde ervaringsdeskundigheid
  • een goed aanvoelen welke type architectuur en/of stijl goed in de markt liggen

Wie de hierboven deskundigheid beheerst, zal in de meeste gevallen een betrouwbare schatting van uw woning maken. Onze makelaars wonen en werken in de regio waar ze actief zijn. Ze zien het als hun plicht om u correct te adviseren, los van enig opportunisme (bewust te hoog schatten) om een verkoopmandaat binnen te halen.

Wij zullen u geen prijsvraag stellen maar er wel voor zorgen dat u zich thuis voelt bij een gefundeerd advies.

Koen Hoste

Zaakvoerder Living StoneBlijf op de hoogte Waardebepaling
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan