Hervorming woningkwaliteitsnormen wordt minder repressief voor kleine "zondaars"

Hervorming woningkwaliteitsnormen wordt minder repressief voor kleine "zondaars"

Tegen 2021 zou de hervorming van de woningkwaliteitsnormering een feit moeten zijn. Deze zullen voor vastgoedbemiddelaars een verregaande impact hebben op zowel de normen van de Vlaamse Wooncode zelf als op de wijze waarop deze worden gehandhaafd. De regelgeving ligt nu voor advies bij de Raad van State om op 1 januari 2021 in voege te treden.

Deze hervorming van de woningkwaliteitsnormering kan er beter nu dan morgen komen. Wie dan nog de regels overtreedt, zal zich niet kunnen misbruikt voelen door een te strenge procedure en een pestende overheid.

Wat zijn de grote wijzigingen?

  • Het systeem van absolute strafpunten waarbij 15 punten de grens is, wordt afgeschaft mede omdat de administratieve handhavingsprocedure en de strafrechtelijke aanpak vanuit een andere invalshoek de strafpunten evalueerden. Bij deze laatste was elk gebrek (vanaf 1 punt) strafbaar wat voor niet huisjesmelkers (wat het meeste van de eigenaars zijn) op heel wat onbegrip kon rekenen. Het imago van de overheid als "pester" van zijn eigen burgers werd hierdoor versterkt.

  • Het nieuwe systeem gaat uit van 3 categorieën afhankelijk of het om een klein gebrek gaat, een ernstige gebrek dat geen gevaar impliceert en een ernstig gebrek dat resulteert in een direct gevaar.

  • Er komt een nieuwe "waarschuwingsprocedure" die toelaat dat de gemeente contact neemt met een eigenaar die kwaliteitsproblemen heeft met zijn eigendom.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Een klein gebrek zal geen verhindering meer zijn tot het bekomen van een conformiteitsattest

  • Een herstelvordering zal eisen dat er geen gebreken meer zijn van categorie 2 en 3 maar categorie 1 blijft buiten schot

  • De gemeente speelt een belangrijke rol in het helpen van eigenaars die een eigendom hebben met kwaliteitsproblemen.  Hij kan de eigenaars adviseren tot zelfs hulp bieden en  hij zal niet direct dreigen met grote straffen en/boetes

  • Voor de echte huisjesmelkers kan de gemeente wel nog onmiddellijk strafrechtelijk ingrijpen

  • Wie een eigendom koopt met herstelvorderingen zal dit in een aparte tweede akte terugvinden en de kost hiervan is ten laste van de verantwoordelijkeverkoper.

 

Besluit

Deze hervorming van de woningkwaliteitsnormering kan er beter nu dan morgen komen.  Eigenaars die hun eigendommen goed willen verzorgen, verzeilen vandaag soms in een scherpe confrontatie met de overheid omwille van kleine mankementjes en regels die goed bedoeld zijn maar wel hun (kwaliteits)doel missen. De grote boetes waarmee de overheid dan dreigt zijn niet in verhouding tot het gebrek en zorgen voor grote paniek bij mensen die vastgoed nodig hebben als aanvulling op hun pensioen. Dit zijn geen alleenstaande feiten maar zaken die vrij vaak voorkomen.  Met deze hervorming wil men de lokale overheid betrekken bij deze problematiek en hen ook een menselijker gezicht laten tonendoor de eigenaars te helpen bij de kwaliteitsverhoging van hun vastgoed.  Wie dan nog de regels overtreedt, zal zich niet kunnen misbruikt voelen  door een te strenge procedure en een pestende overheid.

Koen Hoste
zaakvoerder Living StoneBlijf op de hoogte Waardebepaling
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan