Opbrengsteigendom: wat is het en hoe werkt het?

13 juni 2023

Wat is een opbrengsteigendom

Een opbrengsteigendom is een pand waar u inkomsten mee verdient. Het is dus geen woning waar u zelf gebruik van maakt, maar een huis of appartement dat verhuurd wordt. Wanneer de huurder maandelijkse huur betaalt, ontvangt u een stabiel inkomen. Met een deel hiervan bekostigt u de hypothecaire- en onderhoudskosten van de opbrengsteigendom, terwijl u het andere deel als extra inkomen houdt.

 

Verschillende soorten opbrengsteigendommen

Opbrengsteigendommen komen voor in talloze vormen. De bekendste daarvan is een huurhuis of -appartement. Dit verhuurt u aan huurders die permanent of voor een bepaalde tijd in de woning wonen. Ook een vakantiehuis is geschikt als opbrengsteigendom. Dit geldt vooral voor vakantiehuizen op gewilde locaties, bijvoorbeeld aan de kust of in de Ardennen. Wilt u in één keer meerdere huurinkomsten delven? Dan kunt u ook investeren in een appartementencomplex, bijvoorbeeld in de vorm van studentenwoningen.

Er zijn ook eigendommen naast woningen die u als opbrengsteigendom kunt laten fungeren. Zo is het mogelijk om te investeren in een parkeerplaats of parkeergarage. Vooral in drukke steden met weinig parkeergelegenheid is dit een lucratieve optie. Op het platteland is de verhuur van weilanden juist in trek. Zo stelt u boeren in staat om dieren te houden of gewassen te verbouwen. Met een pachtovereenkomst bent u minstens negen jaar verzekerd van vaste huurinkomsten.

 

Wat zijn de voor- en nadelen om in een opbrengsteigendom te investeren?

Het investeren in een opbrengsteigendom kent zijn voor- en nadelen. Wat maakt het de moeite waard, waar moet u op letten en welke valkuilen zijn er precies? Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

 

Voordelen

Het grote voordeel van investeren in een opbrengsteigendom is dat het u een relatief hoog rendement oplevert. Zo verdient u meer dan wanneer u uw vermogen op een spaarrekening laat staan. Het is bovendien een relatief stabiele markt. De inkomsten zijn consistent en er zijn altijd huurders die een woning voor een redelijke huurprijs zoeken. U genereert bovendien passief inkomen. Na de aankoop en verhuur hoeft u vrijwel niets meer te regelen, behalve periodiek onderhoud.

 

Nadelen

Geen enkele investering is zonder nadelen. Voor een opbrengsteigendom geldt dat u in eerste instantie een flinke investering moet doen voordat u opbrengsten genereert. Dat maakt dit scenario minder interessant voor kleinere investeerders. Daarnaast moeten de inkomsten hoger zijn dan de vaste lasten. Houd niet alleen rekening met een eventuele hypotheekbetaling, maar ook met onderhoudskosten en verzekeringen. Daarnaast vergt het beheer van een opbrengsteigendom veel tijd. Om deze last van uw schouders nemen kan u kiezen voor een rentmeester. Die neemt het volledige beheer van uw panden voor zijn rekening. Een laatste aandachtspunt is dat u vooraf moet weten of uw beoogde pand, parkeerplaats of weiland wel in trek is. Is er weinig interesse in het pand, dan loopt u het risico dat het langere tijd leeg staat.

 

Met welke kosten moet u rekening houden?

Het ligt voor de hand dat u het aankoopbedrag van het pand moet betalen. Dit kunt u in één keer betalen of financieren met een hypotheek. Zijn er daarnaast nog meer kosten waar rekening mee gehouden moet worden? Ja, bij iedere opbrengsteigendom heeft u met een aantal variabele kosten te maken.

 

Registratierechten

Voor ieder pand dat u koopt moet u registratierechten betalen, of u het pand nu zelf wilt betrekken of wilt verhuren. Voor opbrengsteigendommen geldt dat u een hoger percentage registratierechten moet betalen, namelijk 10%. Dit houdt in dat u 10% van het aankoopbedrag bovenop de koopprijs moet betalen.

 

Belastingen

Voor opbrengsteigendommen moet u ook ieder jaar onroerende voorheffing betalen, ook wel bekend als grondlasten. U geeft hiervoor het kadastraal inkomen door aan de fiscus. Dit bedrag wordt geïndexeerd en verhoogd met 40%. Het eindbedrag wordt bovenop uw gebruikelijke inkomen geteld, waar u uiteindelijk belasting over betaalt. Verhuurt u uw opbrengsteigendom aan een bedrijf of ondernemer? Dan geeft u de netto huuropbrengsten door. Houd er daarnaast rekening mee dat enkele gemeentes nog gemeentelijke belastingen heffen op tweede woningen.

 

Overige kosten

Deze laatste categorie wordt vaak over het hoofd gezien wanneer de kosten van een opbrengsteigendom worden berekend. Overige kosten zijn variabel en vooral afhankelijk van de staat van het pand. Zo zal een ouder pand meer onderhoud vergen dan een nieuwbouwproject. Daarnaast moet u rekening houden met benodigde verzekeringen, het opbouwen van reserves voor verbouwingen en periodieke reparatiekosten.

 

Wilt u meer weten over investeren in vastgoed? Dan kunnen wij u dit boek “Investeren in vastgoed - De complete startersgids” geschreven door onze CEO, Thomas Valkeniers zeker aanbevelen.

blogpost
Blogpost foto