Het asbestattest

13 juni 2023

Asbestattest? Qué?

Het asbestattest is een document afgeleverd door OVAM op basis van asbestinventarisatie. Het document en de inhoud daarvan worden opgemaakt door een asbestdeskundige. Het document zal informatie bevatten over welke materialen er asbest bevatten, wat de staat ervan is én hoe je het veilig kan beheren of verwijderen. Handig, toch?

 

En vanaf wanneer dan wel?

Vanaf 23 november 2022 dient bij elke ondertekende compromis een asbestattest aanwezig te zijn voor gebouwen met bouwjaar 2000 of ouder. Dit geldt niet enkel bij een verkoop, ook bij schenkingen of bij het vestigen van vruchtgebruik. Bij de verkoop van een appartement moeten er zelfs twee asbestattesten aanwezig zijn: ééntje voor de privatieve kavel, een tweede voor de gemeenschappelijke delen. Het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen wordt echter pas verplicht vanaf 1 mei 2025. 

 

Een asbestdeskundige? Wat doet die dan juist?

De asbestdeskundige komt ter plaatse en voert een non-destructief onderzoek uit. Dit houdt in dat de expert geen zaken moet demonteren of afbreken. De deskundige is wél verplicht om enkele monsters te nemen om op te sturen naar het labo. Hierbij kan hij kleine, lokale schade aanbrengen. Het weigeren van monsterstalen mag, al wordt het materiaal in dat geval meteen als ‘asbestverdacht’ beschouwd. Dit wordt dan zo opgenomen in het attest. Afrader dus!

 

En wat zal me dit gaan kosten?

Het verkrijgen van een asbestattest is een vrij kostelijke affaire. Men zit gemiddeld tussen de 500 en 600 euro per attest. De exacte prijs is vaak afhankelijk van het aantal vierkante meter en eventuele extra staalnamen die moeten gebeuren.

 

Vragen?

Twijfels, vragen, bedenkingen? Laat het ons weten op koen@living-stone.be of spring gelijk even binnen voor een kopje koffie in één van onze vastgoedhuizen. 

blogpost
Blogpost foto