10 tips om je tuin zomerklaar te maken

13 juni 2023
  1. 1. Kijk naar je gazon.: Begin ten eerste eens met het maaien van het gras zodat het er weer net zo fris uitziet als jouw haren na een knipbeurt. Het advies is altijd hier pas mee te beginnen als het ’s nachts niet meer vriest. Of laat je gazon terug ademen door het te verluchten. Haal je verticuteermachine dus maar boven!
  2. Na de wintermaanden kan je gazon ook wat extra voeding gebruiken. Voor een snelle boost kun je kunstmest gebruiken. Dit kwikt je gras wat sneller op, maar op de lange termijn zorgt echte mest voor gezonder en voller gras.
  3. Verwijder ongenode gasten: Spoor elke vorm van onkruid op en verwijder de viezigheid. Anders loop je het risico dat nieuwe begroeiing van naburige planten geen kans krijgt. Fervente tuiniers kunnen onkruid handmatig verwijderen, maar een ecologische verdelger is uiteraard ook een optie. Let wel op dat je geen andere planten beschadigt.
  4. Snoeien maar! Voor je jouw planten, bloemen, bomen en hagen laat bloeien kan je ze best eerst even onder handen nemen met de snoeischaar. Een grondige snoeibeurt in het voorjaar zorgt er namelijk voor dat je planten extra mooi staan tegen de zomer.
  5. Beetje opfleuren en wil je nieuwe planten? Dan plant je ze best al in het voorjaar. De natuur heeft namelijk ook haar tijd nodig om iets moois te laten groeien.
  6. Heb je voor de kinderen speeltoestellen in je tuin staan dan ben je best om die even te testen. Je weet nooit of er door bepaalde weersomstandigheden schade aan is waardoor je kinderen misschien wel verwondingen kunnen oplopen van zodra ze er terug op klimmen.
  7. Wie een terras heeft neemt dit best ook even onder handen. Als je in het voorjaar al eens goed borstelt, neem je de aarde al weg waar zaadjes in kunnen kiemen. Op die manier heb je onkruid al verwijderd nog voor het er is.
  8. Heb je tegels in je tuin dan kan je die ook even oppoetsen met de borstel. Goed schuren en nadien afspoelen met de tuinslang. Het kan hard labeur zijn maar het mooie resultaat is het écht waard.
  9. Eigenaars van houten tuinmeubels nemen best even hun meubilair onder handen, zelfs als ze overdekt waren. Wat extra bescherming kan namelijk nooit kwaad. Kunststof vraagt dan weer niet zoveel werk: even afkuisen met een vochtige doek is al oké.
  10. Hou zeker ook een lenteschoonmaak in je tuinhuis. Je komt hoogstwaarschijnlijk tuinspullen tegen die je helemaal niet meer kan gebruiken of kapot zijn.

blogpost
Blogpost foto